آخرین اطلاعات و مقالات مربوط به ریاضی- نمونه سؤالات و پاسخ آنان ریاضی - دبیرستان شاهد زنده یاد مهندس مهدی صافی دستجردی |
|||
برچسب:, :: :: نويسنده : سینا
![]()
كسانی كه میخواهند در این عصر یعنی عصر حاكمیت علم فعالیت كنند، لازم است ایدههای تازه را جذب، طرحهای نو را درك و مسایل غیر سنتی را حل كنند. ریاضیات كلید مناسبی برای آمادگی جهت انجام این فعالیتهاست، لذا علوم ریاضی تنها لازمهی كار متخصصان آینده نیست، بلكه جزء لاینفك تعلیم و تربیت عموم مردم به شمار میرود پس ما معلمان وظیفه داریم كه در مورد گسترش و جذابكردن این علم در بین دانشآموزان و حتی مردم تلاش بیشتری انجام داده و به بررسی علل ضعفها و ارائه راهكارهای لازم در این خصوص بپردازیم.
اهداف آموزش ریاضی:قبل از این كه وارد بحث اصلی شویم یعنی به بررسی علل ضعف آموزشی بپردازیم ابتدا باید هدف از تدریس و آموزش ریاضی را در مدارس مشخص نمایم سپس با توجه به رسیدن به اهداف و دوری و نزدیك آنها ضعفها را مرور كرده و در جهت مشكلات و نواقص راهكارهایی ارائه داد. از مفهوم آموزش ریاضی نخستین سۆالی كه به ذهن میرسد این است كه چگونه ریاضی را آموزش دهیم؟ هنگامی كه از روش انجام كار صحبت میشود، طبعاً این سۆال پیش میآید كه هدف از انجام این كار چیست سپس در آموزش ریاضی هم باید هدف را مشخص ساخت. هدفهای آموزش ریاضیات بر حسب سطح فرهنگ ریاضی كه جامعه و محتوای آموزش آن، و در مقاطع تحصیلی مختلف متفاوت بوده و از جامعه به جامعهای دیگر تغییرپذیر است.
ولی منظور اصلی از آموزش ریاضی، عبارت است از: «توسعه قدرت درك و فهم و استدلال، ایجاد طرز فكر صحیح، به وجودآوردن روش استدلال و تفكر منطقی و ایجاد آفرینشهای فكری، در متعلم است» اهداف آموزش ریاضی به طور كلی به چهار دسته پرورشی، آموزشی، فرهنگی و عاطفی تقسیم میكنند:
الف) هدف پرورش: اهداف پرورشی آموزش ریاضی بدون شك مهمترین بخش اهداف آموزش ریاضی هستند مهم ترین وظیفه آموزش ریاضی تربیت دانشآموز است به نحوی كه بتواند با اتكاء به نفس به مسائل خود بیاندیشد راه چاره پیدا كند و مسایل خود را حل نماید.
ب) هدف آموزش: (با تكنیكهای محاسبهای مورد نیاز دانشآموزان در مدرسه و خارج از مدرسه). در این هدف باید دانشآموزان را در رابطه با سایر درسها و محاسبات مورد نیاز دروس و نیز محاسبات مربوط به زندگی روزمره آماده ساخت.
ج) هدف فرهنگی: (آشنایی دانشآموز با ریاضی به عنوان بخشی از فرهنگ و اندیشه بشری).
علم ریاضی بخش مهمی از فرهنگ است. اشاره به تاریخ ریاضیات یك ملت میتواند یك احساس غروز و افتخار در ریاضیات را به وجود آورد اعتماد دانشآموزان را بیفزاید و درس را به تاریخ و سنت ملی ربط دهد.
د) هدف عاطفی: لذتی كه میتوان از طریق دنبالكردن فعالیتهای ذهنی و عشقورزیدن به دانشی، به دست آورد ریاضیات ما را متبحر میكند، هم حس كنجكاوی عقلانی و هم حس ظرافت و ادارك را تحریك میكند موریس كلاین میگوید: «ریاضیات عالیترین دستاورد فكری و اصیلترین ابداع ذهن آدمی است»
هدف آموزش ریاضی از دیدگاه جورج پولیا و افلاطون:از دیدگاه جورج پولیا: مهمترین هدف آموزش ریاضی «اندیشیدن» است و به معلمان توصیه میکند كه باید سطح توانایی و اندیشیدن را در شاگردان خود بالا ببرند. اهداف آموزش ریاضی به قول افلاطون:
در قرن بیست و یكم هدف اصلی آموزش ریاضی، ایجاد استدلال، حس مسئله ارتباطات و هم چنین تلفیق مقولههای ریاضی و ارتباط آنها با سایر مقولات.
با توجه به اهداف ریاضی كه بیان گردید به این مسئله میرسیم كه چه مشكلاتی و نواقصی وجود دارد كه ما را در رسیدن به اهداف آموزش ریاضی دور میكند و بچهها از این درس شیرین گریزان میكند در ذیل به اهم آ نها خواهیم پرداخت.
عوامل ضعف آموزش ریاضی و مشكلات مربوط به آن:عوامل ضعف آموزش درس ریاضی كه مربوط به محتوای كتابهای درسی ابتدایی میباشد. یكی از مهم ترین اهداف آموزش ریاضی در این است كه بچهها بتوانند در شرایط جدید و با توجه به آموختههای قبلی مسایل را حل كنند و این امر وقتی میسر میشود كه با دانشآموزان كار شده باشد و موقعیتهای جدیدی را برای حل مسایل به وجود آوریم با توجه به این مطالب و هدف میبینیم محتوای درسی و كتابهای درسی چه محدودیتهایی را برای معلمان برای رسیدن به این هدف به وجود آورده است.
1ـ محدودیت زمان:
زمان تدریس ریاضی در مدارس محدود است محتوای ریز مواد درس ریاضی در همه پایهها اول تا پنجم براساس جدول زمانی است اما حل مسئله و تشویق دانشآموزان به فكركردن و پیداكردن روش حل مسئله و انجام تمرینات لازم در این رابطه نیازمند زمان است در دومین همایش ریاضی آقای ایوبیان مقایسه كلاس درس ریاضی معلمان آلمان، ژاپن، آمریكا را با معلم استان كردستان موشكافانه نشان دادند همه دیدیم كه در مدارس كشورهای دیگر معلم مسئلهای میداد و با فراغ بال و خیال آسوده نظارهگر كار دانشآموزان بود ولی معلم استان ما از ثانیه آغازین كلاس درس در جنب و جوش بود متوجه میشویم كه محتوی برنامه درس ریاضی ما طوری طراحی شده كه مفاهیم زیاد تمرینات زیاد را بچهها انجام بدهند بدون اینكه زمانی برای فكركردن برای شاگردان در نظرگرفه شده باشد، سپس معلمان مجبور هستند با توجه به جدول زمانبندی كه حتماً باید 192 صفحه ریاضی پایه سوم در 8 ماه كه یك ماه تعطیلی هم دارد را ارایه دهد پس میبینیم محتوای درسی طوری طراحی شده كه زمانی برای فکرکردن جهت رسیدن به جواب مسئله را برای كودك در نظرنگرفته و هر مطلب درسی در كتاب های ما باید در زمان 45 دقیقه تدریس شود كه این زمان در نرم جهانی فقط برای فكركردن روی مسئله باید به دانشآموز داده شود تا خود به راه حل مسئله برسد. ![]()
2ـ محدودكردن معلم در انتخاب محتوا و فعالیت مناسب
برنامههای كتابهای درس ریاضی در ابتدایی طوری طراحی شده كه هرگونه انتخابی را از معلمان ما سلب كرده كه همین امر باعث شده كه معلمان فقط فكر خود را روی مطالب درسی متمركز كنند در صورتی كه با تجدیدنظر در محتوا و آزاد گذاشتن معلم در انتخاب آن معلم میتواند بین فعالیتهایی كه دانشآموزان را به فكركردن سوق میدهد و فعالیتهای كه فقط مشغول كننده هستند تفاوت بگذارد و فعالیتهایی را كه تسهیلكننده یادگیری در بچهها میشود را انتخاب کند.
3ـ عدم هماهنگی در ارایه مطالب محتوای درس:
برای بیان بهتر این موضوع به كتاب ریاضی پایه چهارم اشاره میكنیم در كتاب ریاضی پایه چهارم دانشآموز در اوج یادگیری و انجام تمرینات تقسیم هستند و كمكم به مرحله حل مسایل مختلف تقسیم نزدیك میشود كه با زدن یك ورق دیگر یك دفعه وارد هندسه و زاویه میشوند و دانش آموز از مطلب تقسیم كنده شده و به مبحث زاویه میپردازد. البته این مشكل ما را بیشتر در ریاضی پایه چهارم میبینیم كه با توجه به بازدید از كلاس حدود 20 نفر از معلم پایه چهارم همه متفقالقول بیان كردند كه مشكل اساسی درس ریاضی در این پایه همین عدم توجه به دستهبندی مطالب درسی میباشد كه پس ارائه یك مطلب و گاهاً در اوج آموزش از مطلب كنده شده و پس از چند صفحه دیگر دوباره به همان بحث میرسند كه دوباره معلم باید آموختههای قبلی را برای بچهها مرور بكند كه این از نظر محدودیت زمان نیز برای معلمان مشكلاتی را فراهم میكند.
4ـ در خصوص عوامل ضعف آموزشی درس ریاضی كه محتوای كتابها موجبات آن را فراهم میكنند: میتوان گفت توجه به معرفی مشاهیر ریاضی كشور، توجه كم به بازیهای فكری كه كودكان را بیشتر به درس ریاضی جذب كند، به نیازهای اصلی آموزش گیرنده درس توجه كمی شده در این خصوص باید بگویم كه فرد باید نبود چیزی را احساس كند تا نیاز به فكركردن و سپس تلاش در جهت كشف ان را در فرد به وجود آورد، عدم انعطافپذیری برنامهها محتوای درسی در مقابل پیشرفتهای جهانی علم ریاضی را میتوان از دیگر عواملی دانست آموزش این درس را دچار چالش كرده.
عوامل ضعف آموزش ریاضی مربوط به خود دانشآموز ابتداییدومین عامل از عوامل ضعف آموزش ریاضی در نظر معلمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است علت ضعف در خود كودكان است گاهاً ما دانشآموزانی در مدرسه داریم كه در دروس دیگر نمره قابل قبول میگیرند و در یادگیری مطالب درسی مثل فارسی، تاریخ و. . . موفق هستند اما در درس ریاضی مشكل دارند. طبق تعریفی كه دیسمور از اختلال ریاضی و حسابكردن كرده است،اختلال در یادگیری ریاضی نارسایی شدیدی است كه در به وجودآمدن مهارتهای حسابكردن و ریاضیات به وجود میآید و با عقبماندگی عاطفی یا عقبماندگی ذهنی و یا شرایط نامساعد مدرسه قابل تبیین است.
به طور كلی نارسایی در یادگیری ریاضی را به دو قسمت تقسیم میكنند:1ـ برطبق تحقیقات موجود، نارسایی در حسابكردن و در ریاضیات گاهی به نوعی نارسایی دیگر در ارتباط است مثل دریافت شنیداری، دیداری، گفتاری و . . .
2ـ نارسایی در تفكر كمی، نارسایی در حسابكردن و ریاضیات ممكن است به خاطر اشكال در تفكر كمی برای بعضی از دانشآموزان بوجود آید به بیانی این كودكان قادر نیستند اصول ریاضیات را درك كنند معمولاً در چنین مواردی كودكان میتوانند بخوانند و بنویسند ولی در انجام اعمال ریاضی اشكالاتی دارند چنین مشكلاتی ممكن است در مورد درك روابط فضای، یادگیری مفاهیمی چون بالا و پایین و چپ و راست، روابط مقادیر اندازهها و اشكالات و غیره باشد.
گاهاً دانشآموزان شكستها و موفقیتهای خود را به چیزهایی نسبت میدهند كه آن ها با این طرز فكر از موفقیتهای خود در درس ریاضی به شانش یا چیز دیگر نسبت میدهند كه به این موضوع درماندگی آموخته شده میگویند كه امروزه متأسفانه درماندگی آموخته شده، در درس ریاضی در بین دانشآموزان بیشتر مشاهده میگردد. مشكلات روانی از این قبیل باعث به وجودآمدن مشكلاتی در یادگیری درس ریاضی شده كه گریبانگیر دانشآموزان زیادی شده و همین امر ضرورت مشاوران مجرب را در مدارس ابتدایی میطلبد، یكی دیگر از بیمارهای شایع در بین دانشآموزان ترس از اعداد است كه مثل دیگر ترسهای طبیعی نیست و در شرایط معینی بروز میكند با این همه دانشآموزانی كه دچار چنین ترسی شده باشند به قول پیاژه:دستخوش نوعی «بیاستعدادنمایی» میشود كه خود به خود درك روابط را دشوار ساخته، مانع یادگیری میشود بنابراین بهجاست اگر مبارزه علیه «ترس از اعداد» را كه اكثریت دانشآموزان را یكباره از اشتغال به مباحث ریاضی روی گردان میكند، از اهم وظایف مدرسه بدانیم. نظرات شما عزیزان:
درباره وبلاگ آخرین مطالب پیوندهای روزانه ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() پيوندها ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() نويسندگان |
|||
![]() |